Creality Ender 3 V2 Neo review: Adatok, összeszerelés, ár és véleményem 6 hónap után

Első 3D nyomtatómnak az akkor még friss Ender 3 V2 Neo -ra esett a választás. Úgy tűnt ez egy valóban kezdő barát, jól felszerelt, majdnem azonnal használható gép és így is történt. De nézzük mi győzött meg róla, hogy ez jó választás lehet és mit tud amit kezdőként fontos tudni egy 3D nyomtató vásárlás esetén.

ender3v2neolead

Kezdjük az elején…Aki nem ismerné, a Creality Ender 3-as sorozata híres alap gép amihez rengeteg közösségi támogatás van, firmware, utángyártott kiegészítők, nyomtatható modok, stb és emiatt egy remek igás lóként használható akár vállalkozás esetén is.

A V2-es sok apróságot hozzáadott amit a közösség igényelt, majd most a „Neo” sorozat ismételten egy nagyot lépett az alap mod-ok beépítése felé. Ugyan vannak eltérések a design elemekben, de funkcióra egy kezdő vagy valaki akinek kevesebb igénye van a barkácsra tökéletes.

Csomagolás és kibontás

Az Ender 3 V2 Neo egy meglehetősen nagy dobozban érkezik, amely nagyobb, mint az Ender 3 korábbi változatai, mivel részben összeszerelve érkezik. A helytakarékosság érdekében azonban a torony nincs az alaphoz rögzítve. Minden jól megmarad a vastag habszivacsban, kivágásokkal. Az alkatrészek felül a habban lévő kivágásokban helyezkednek el, alatta van a torony, az alap pedig a doboz alján. Az alkatrészek nagyon jól védettek és elkülönítve vannak egymástól, hogy megvédjék a szállítási sérülésektől, hasonlóan ahhoz, amit más Creality nyomtatóknál is láthatunk.

A nyomtató egy tipikus tartozékkészletet tartalmaz, beleértve számos pótalkatrészt, az összeszereléshez szükséges szerszámokat és süllyesztett vágócsipeszt (nagyon hasznos a nyomatok tisztításához!).

Az Ender 3 V2 Neo összeszerelése

Örömmel láttam, hogy a csatlakozók mindegyike fel van címkézve és csak egyféleképpen illeszthetőek be, így az összeszerelési folyamat nagyon kezdőbarát. Az utasítások jelzik, hogy melyik csatlakozó hova tartozik, így könnyű azonosítani a megfelelő csatlakozót.

Bár a mellékelt papír útmutató szövege és illusztrációi gyengus, a mellékelt micro SD kártyán található egy teljes kézikönyv, amely sokkal könnyebben olvasható szöveggel és illusztrációkkal rendelkezik. A csatlakozók mind egyetlen kábelkötegből ágaznak ki, amely az alaplapi házból indul ki.

dsc5399

Maga a folyamat nem több mint 10 perc még kezdőknek is, de javasolt követni az útmutatót!

Helyezzük a tornyot a helyére, és rögzítsük csavarokkal. Ez trükkös, mivel az egész nyomtatót a nem rögzített toronyszerkezettel együtt át kell tolni a munkafelület szélére, hogy a csavarokat alulról be lehessen illeszteni és meg lehessen húzni. Ha az egyik csavart meghúztad, és a torony szilárdan rögzítve van, a többi csavart már sokkal könnyebb felszerelni.

Ne feledd, nem okvetlen jó, ha teljesen feszes egyetlen csavar mert nehéz lesz a többit a megfelelő helyre igazítani. Szintén fontos, hogy ezután egy vízmértékkel (ha van otthon) ellenőrizni minden rendben van-e vagy valamelyik csavar a 4-ből nem engedi a többit a helyére rendesen.

inked dsc5402

A kijelzőt egy tartóra szereljük (helyére illesztős), a tartó pedig 3 csavarral rögzül a sínhez. Ha a kijelző a tartóra van erősítve, a felső csavarhoz nehéz hozzáférni, ezért a legjobb, ha a kijelző nélkül rögzíted a tartót, majd a kijelzőt vissza helyezed a tartóra utólag.

dsc5403

Végezetül a megfelelő irányból dugjuk be a kijelző kábelezését.

Következőnek jöhet a filament tekercs tartó. Ezt javasolt a legszélső pozícióba elhelyezni, itt nekem 6 hónap alatt nem volt „dörzsölődés” probléma, de ezt egy apró nyomtatott kiegészítővel megtámogattam pár hónap után és azóta 100x jobb lett.

dsc5404

Következőnek jöhetnek az apró motor vezérlő kábelek. Ezek a fel címkézésnek köszönhetően azonnal azonosíthatóak, hova is tartoznak.

Következő lépésnek jöhet egy apró kábelkötegelés, ne ficánkoljon sehova a hot end kábele. Erre most van egy kialakított rés is amit használhatunk:

dsc5409

Végezetül pedig a mellékelt kiegészítőket már dobhatjuk is a kis fiókba és mehet a helyére az is illetve a filament extruder tekerő is mehet a helyére.

dsc5411

Ha minden rendben és egy stabil felszínen vagyunk akkor nyugodtan dugjuk be a tápkábelt és ellenőrizzük, hogy a feszültség a mi országunkra van állítva, avagy 230V látszik és nem 120 🙂

Új funkciók

CR-touch automatikus asztal kiegyenlítés

A CR Touch-ot nyilvánvalóan a BLTouch ihlette, és ez a fajta ágy szintező rendszer úgy működik, hogy egy érintésérzékelő szonda segítségével „letapogatja” az ágy felületét, és figyelembe veszi az észlelt egyenetlenségeket. A CR Touch rendszer 16 különálló pontot bök meg a rutinja során.

Időt és fáradságot takarít meg, és egy kis Z-eltolással itt-ott, többé-kevésbé garantálja a kiváló minőségű első réteget.

Teljes fém bowdenes extruder

Az Ender 3 V2 mindig is egy bowden extruderrel felszerelt 3D nyomtató volt, de a Creality a Neo változatot egy teljesen fém extruderrel frissítette. Ez nagyobb tartósságot és kiváló filamentum-kezelést jelenthet. A Creality azt is állítja, hogy nagyobb extrudálási erővel rendelkezik, de ennél pontosabbat nem mond.

Rugalmas mágneses építőlap (build plate)

A Creality PC-bevonatú, flexibilis, mágneses rugóacélból készült mágneses építőlemez érkezik. Jól működött több fogyasztói 3D nyomtatási filamentummal, és könnyen lepattintható, mire meghajlik és leválik a nyomtatott darab is.

Ez az egyik legjobb építési felület kezdők számára és mindenképpen egy előrelépés a régi karborundum üveglaphoz képest, ami korábban használatban volt.

Alaplap

A Creality az új V2 Neo marketinganyagaiban kiemeli, hogy nagyon csendes 32 bites alaplapja van – mindössze 50 dB, állítása szerint. Ez egy 3D nyomtatóhoz képest meglehetősen halk.

Valószínűleg ez ugyanaz az alaplap, amely az Ender 3 V2-ben is megtalálható volt, nevezetesen a V4.2.7-es. Az alaplapon integrált TMC2225 léptetők, valamint micro-SD és micro-USB portok találhatók.

Tény, hogy a 6 hónap alatt nem volt vészes a hangja, de azért felpörgött sokszor a ventilátor és alvás mellette biztosan nem lehetséges, hacsak nem ez a fehér zaj valakinek.

További fontos újdonságok a Neo szériában érdekességek:

 • Szíjfeszítő görgők -könnyebb kezelhetőség
 • Áramkimaradás esetén folytatási lehetőség
 • Laikusbarát összeszerelés 10 perc alatt

ÁLTALÁNOS SPECIFIKÁCIÓK

 • Technológia : Fused Deposition Modeling (FDM)
 • Évjárat : 2022
 • Összeszerelés : Részben összeszerelve
 • Mechanikai elrendezés : derékszögű-XZ-fej
 • Építési térfogat : 220 x 220 x 250 mm
 • Adagolórendszer : Bowden
 • Nyomtatófej : Egyetlen fúvóka
 • Fúvóka mérete : 0,4 mm
 • Max. meleg véghőmérséklet : 260 ℃
 • Max. fűtött ágy hőmérséklet : 100 ℃
 • Nyomtatóágy anyaga : PC-bevonatú rugóacél lemez
 • Keret : Alumínium
 • Kijelző:  4,3 hüvelykes LCD
 • Csatlakozás : SD kártya, USB
 • Nyomtatás helyreállítása : Igen
 • Kamera:  Nem
 • Filament átmérője : 1,75 mm
 • Filament anyagok : PLA, ABS, PETG, rugalmas
 • Ajánlott szeletelő: Creality Slicer, Cura, Simplify3D, Repetier-Host
 • Operációs rendszer : Windows, Mac OSX, Linux
 • Fájltípusok : STL, OBJ, AMF
 • Keret méretei : 438 x 424 x 472 mm
 • Súly : 9,8 kg

Véleményem 6 hónap használat után

Első nyomtatóként beleeshet az ember, hogy többet elnéz neki kezdetben. Ezért is írom ezt a tesztet 6 hónap után, itt már megvolt minden káromkodás és logikus fejlesztés is.

Az első beállításokat leszámítva (lekopogom) nem volt vele bajom. Fontos megjegyezni, hogy én nem cserélgettem az alap vezérlő szoftwaret, nem moddoltam a hűtést, de egy fontos komponenst hozzáadtam, amihez nem kellett garanciát vesztenem. Ez pedig egy Beagle Cam volt amivel wifin vezérlem a nyomtatót…erről majd egy másik tesztben mesélek.

Elnyomtattam 3 kilogram filamentet, hasznos és haszontalan dolgokat egyaránt, beállításokat teszteltem, mennyire gyors, hangos, lehet-e mellette dolgozni, aludni, kipróbáltam mindent amit tudtam. Aludni nem lehet mellette, de minden más rendben volt 🙂

Első nyomtatónak, kisebb vállalkozásra, gyerekeknek tanulni a technológiát szerintem remek vásárlás. Főleg, hogy azóta az ára is lejjebb ment a Geekbuy oldalán, ahonnan én is rendeltem a lengyel raktárból (1 hét alatt megjött).

Ahol vettem:

– Geekbuy oldalán:
https://barnab.hu/ender3v2neo