Sonoff TX Ultimate – okos kapcsoló vagy mini vezérlőegység?

Elsőre azt gondolná mindenki, hogy a Sonoff TX Ultimate megint csak egy „okos” kapcsoló, de pár perc vizsgálódás után kiderül a turpisság. Ha jól használjuk, jóval több lehetőség rejlik benne a különböző visszajelzési lehetőségekkel és gesztusokra képes érintő felülettel.

🔥Ahol megvehető:

– Javasolt hazai opció:
https://barnab.hu/okosotthonbolt/sonofftx
– Nemzetközi gyártó shopja
https://barnab.hu/sonoff/txultimate

Sonoff TX Ultimate

sonoff tx ultimate 01

Sonoff legújabb fali kapcsoló terméke három verzióban érhető el. Alapvetően egy 2.4Ghz Wifis okos kapcsoló aminek 1-2-3 csatornás verziója választható illetve pár kiegészítő ha „díszíteni” szeretnénk.

Bár nem olyan olcsó mint egy apró relé amivel régi kapcsolóinkat okosíthatjuk (pl. a Sonoff Mini Extreme), ugyanakkor itt mindent kapunk egy csomagban. Ez a design is igényli a fázis és nulla meglétét és csatornánként 5A max terhelhetőséggel rendelkezik.

sonoff tx ultimate 02

Fali beszerelést tekintve 45*45*25mm helyre lesz szüksége, így meg s epróbáljuk a legkisebb kerek szerelődobozba passzírozni…Design tekintetében ugyanaz mint az M5 sorozat vagy az NSPanel kapcsolós verziója.

sonoff tx ultimate 03

Szerelés szempontjából a szokásos lepattintós megoldás alkalmazható és az előlap mehet a helyére amint a beépítő keret a helyére lett csavarozva.

Apró, de annál fontosabb megemlítés: a teljes felszínen érintésérzékeny…

ESP32 és Sonoff TX Ultimate

Szeretek szétszerelni mindentés a teszt egységeknek már csak ez a sorsa most is. Ami öröm hír, hogy a Sonoff TX Ultimate ESP32-D0WD-R2-V3 -al lett ellátva és könnyedén hozzáférhető minden flashelés esetére.

sonoff tx ultimate 04

Cikk megjelenésekor még nem volt hozzá elérhető segédlet, de friss termék esetén ez nem csoda 🙂

sonoff tx ultimate 05

Itt jól látszik a kis vibra motor elhelyezése is. Ami kiemelhető az a flasheléshez szükséges pontok remek hozzáférhetősége és a Wifi antenna megoldása a remek jelerősség érdekében!

Gesztusok

És itt lesz az a pont ahol sokakat meg fog nyeri valójában. Nekem a belépéskor esedékes automatizációk elindítása az első ami eszembe jutott mikor felfedeztem a Sonoff TX Ultimate gesztus vezérléseit.

  • rövid érintés…fel és lekapcsoláshoz
  • simítás jobbra / balra scene automatizmus elindításához
  • dupla ujjal ha szeretnénk fel vagy lekapcsolni az „Ambient light” funkciót

RGB világítás, hang és virba feedback

Igen, mindhárom visszajelzési forma elérhető a TX Ultimate esetében. De menjünk sorba:

RGB világítás

A fenti képen jól látható volt a 28db LED körbe elhelyezve. Ezek funkciója kettős, ugyanis elérhető egy Ambient light mód amiben egy színű vagy animált fényhatást ad kapcsolónknak, illetve animálható a fel vagy lekapcsolás visszajelzése is.

Fel és lekapcsolás esetén több beépített mód közül választhatunk illetve kikapcsolhatjuk a fényhatásokat.

Amit hiányolok a többi eszközzel való összeköthetősége, pl riasztás esetén, vagy valami hasonló módon, de friss termék esetén ez még nem gond, jönnek még frissítések a jövőben.

Hang / Doorbell

Jelenleg csak két dologra használható, ezek pedig a aktivitás visszajelzés fel és lekapcsolás esetén ami persze kikapcsolható, illetve beállítható doorbell / csengőként.

Haptic feedback

Vibra motor relatív egyszerű szerepet kapott, aktivitás esetén rezegjen….vagy nem, ha nem szeretnéd és kikapcsolod 🙂

Design

Apró részlet, de említésre méltó, hogy lehet előlapot cserélni, bár csupán három opció érhető el jelenleg, de így is több helyen is színesíthetik otthonunkat.

eWeLink app és csatlakozás

Első lépésnek a csatlakozás elég egyszerű, ESP32 eszközként a Bluetooth csatlakozási megoldást kell választani és baki esetén 5-6mp érintőfelület érintés / nyomva tartás után újra prosítható.

Fontos apróság, hogy eWeLink Remote gateway-ként is üzemel kapcsolónk, tehát remek lehetőség párosítani távvezérlőkkel.

Az appban alapvető funkciók érhetőek el, itt nincs hiány, ugyanakkor a testreszabás lehetőségek szerencsére elég jók már megjelenés időpontjában.

🔥Ahol megvehető:

– Javasolt hazai opció:
https://barnab.hu/okosotthonbolt/sonofftx
– Nemzetközi gyártó shopja
https://barnab.hu/sonoff/txultimate

Sonoff iHost

Bár megjelenés előtt felbukkant, sajnos jelenleg még nem elérhető a Sonoff iHost local szerverünkön. Már a kompatibilitási listán van egyik frissítésre, de remek scene lehetőségek lehetnek itt a jövőben, ha nem korlátozzák le. Nem tudod mi ez? Katt ide a teljes iHost teszthez.

🆓– Érdekelt a termék, tesztelésre kaptam
💵– ingyen kaptam, 100%-ban saját véleményem