Sonoff NSPanel WiFi-s két gombos okos villanykapcsoló, érintős LED kijelzővel, hőmérővel, termosztáttal, okosvezérléssel – részletes bemutató

*javasolt meglesni a videót, hogy több részletre fény derüljön!

SONOFF NSPanel egy remek vezérlő központ lehet…de valóban mire is használható, mik a határok amik miatt csak limitált csoport használhatja, vagy már ez sincs? Postán érkezése óta több frissítés volt amik kritikusak szerintem az eszköz használatához. Ezek egyike pedig egy jó irány a „nyílt” felhasználhatóság felé. Nem, nem akarom flashelni (bár lehetne), hanem a gyári lehetőségeket szeretném ha bővítenék….de nézzük mit is kapunk ma és miért merem javasolni bárkinek a drága megoldások helyett.

=============================
🔥Ahol megvehető:

– Javasolt hazai opció:
https://barnab.hu/javasolt/nspaneloo
– Nemzetközi gyártó shopja
https://barnab.hu/javasolt/nspanelyt
– AliExpress javasolt:
https://aliexpress.com/nspanel

Mi van a dobozban, mit kell tudni?

Sonoff NSPanel egy WiFi-s, két fizikai nyomógombos okos villanykapcsoló, érintős LED kijelzővel ahol kezelhetjük okos eszközeinket is, beépített hőmérővel, termosztát funkcióval. Bontsuk ki akkor ezt pontosan mit is tud és kinek éri meg igazán.

A dobozban

Semmi túlzást nem fog találni. A dobozban megtalálható az NSPanel vezérlő, egy útmutató és kettő beépítéshez szükséges csavar. Ami viszont kellemes meglepetés, hogy a kijelző felől egy puha védő anyagot tettek, nehogy megsérüljön szállítás közben, vagy mikor kiveszed a dobozból.

nspanel whats in the box

Kétcsatornás kapcsoló

Bár az NSPanel több eszközt is vezérelhet, a készülék két független fizikai gombbal is fel van szerelve, amelyek segítségével két leggyakrabban használt eszközt vezérelhetünk egymástól függetlenül, ahogy korábban is…avagy csillárkapcsoló. Ez remek lehetőséget biztosít a hétköznapi fali kapcsoló helyére betenni, mert nem veszítünk el semmit.

3.5″ LED érintőképernyő

Két fizikai kapcsoló felett tökéletesen kitölti a helyet egy 3.5″ érintőképernyő, melyen vezérelhetjük eWeLinken beállított eszközeink, akcióink, csoportjaink, de teljes termosztát funkciót is kapott, vagy csak hagyhatjuk az aktuális időjárás, hőmérséklet és dátum kijelzésére is.

nspanel defualt screen

Főképernyő

Mindenkinek a jó oldalát kell mutatnia ha lehetséges. Az NSPanel főképernyőjén megtalálható a helyzetünk megadása után az aktuális időjárás, napi min-max hőmérséklet, WIFI kapcsolat jelző, idő és dátum, illetve a termosztát hőmérséklete (vagy hőmérséklet és páratartalom külső szenzorral). Ezen kívül két csík a kapcsolók felett indikálva ha aktív bármely csatorna.

nspanel home screen

Beépített hőmérő és termosztát funkció

Bár fontos volt a szoftware frissítés ezen funkcióhoz, mostanra egy egészen használható okos termosztátot kapunk. Még mindig nem ideális mindenkinek, de már használható esetleg kisebb megoldásokra. Be tudjuk állítani a belső hőmérő érzékelési javítását (ha egy vagy több fokot eltérne valamiért), választható szenzor lehetőség, ha lenne egy külsős érzékelőnk mint az SNZB-02 amivel pontosabb értéket kaphatunk + páratartalom értéket is.

nspanel termostat

Bár nem teljesen értem a loginkát, de frissítéseknek köszönhetően már választható a két csatorna közül egyik mint termosztát akció, viszont a nyomógomb továbbra is megnyomható amivel le tudjuk állítani, ha például elindít egy fűtést. Miért nem jó ez? Mert ezeknek a reléknek maximum 2A terhelést adhatunk ami egy keringető szivattyú esetében ideális, de dry-contactos (sima ki/be kapcsolás) vagy komolyabb áramot igénylő fűtés megoldásokra nem alkalmas.

Widgetek avagy vezérlő központ otthonunknak…kicsiben

Eggyet jobbra húzva a képernyőn és máris az NSPanel „vezérlő központjába” jutunk ahol 8 hely várja feladatát. eWeLink applikációban telepítés után itt fognak megjelenni azok a widgetek amiket kiválasztasz.

nspanel widgets

Tegyük fel, hogy van egy Sonoff RGB LED fénysorod és szeretnéd innen vezérelni…semmi gond, add hozzá és egy teljes vezérlő panel lesz elérhető amint arra az egy widgetre kattintasz:

nspanel rgb lights

Mit tud még?

Igazából megtalálható az időzítés, csoportok és scene-ek használata, de ez első körben a hozzáadott eszközök és automatizációknak köszönhető. Ugyanakkor remek és gyorsan elérhező szoba vagy lakás vezérlőközpontot lehet kialakítani az NSPanel segítségével egy korábbi villanykapcsoló helyére.

Fontos még megemlíteni, hogy ez is kompatibilis az Amazon Alexa és Google Home assistenseivel, így az itt beállítottak is elérhetőek hangparancsra.

Home Assistant és Tasmota

Frissítéseknek köszönhetően, most már tudunk más gyártók eszközeit is megadni widgetnek (pl. Shelly relék). Ez lényegében a HA szerverünkön a hivatalos add-onnal syncronizáljuk a lehetséges eszközöket eWeLink appunkba és máris elérhetőek mind widgetnek, mind eszköznek amire a többi eszközünk automatizációit IS tudjuk használni!

ewelink ha sync

Természetesen a DIY kedvelőknek a Tasmota és ESPHome elérhetőek, hiszen ez még egy ESP32-es chipet használó rendszer 🙂

Telepítés

  1. Kapcsold le a lakás/ház kismegszakítóját ami az adott kapcsolónak volt az áramellátása
  2. Régi kapcsoló ki és a segédlettel kösd be a helyére az eszközt (FONTOS: kelleni fog a nulla és fázis is a működéshez)
  3. Miután felszerelted a régi kapcsoló helyére (vagy új kialakított helyére) és biztonságosan visszakapcsolod a kismegszakítót erre az áramkörre, meg fog jelenni a Sonoff logó a kijelzőn animációként és várni fog a csatlakozásra. Ha nem vagy biztos a dolgodban bízd villanyszerelőre, mert itt meg tud csapni az áram ha nem figyelsz!!!
  4. Indítsd el az eWelink appot mobilodon
  5. Keresd meg a hozzáadás gombot és katt erre az appban
  6. Katt a bluetooth paring lehetőségre és látni fogod a listán az NSPanelt a szokásos random névvel
  7. Következő lépésnek kérni fogja a WIFI kapcsolatot, amihez válaszd ki a saját wifi hálózatod és add meg a jelszót majd jobb felső sarokban katt a Mentés gombra
  8. 5-15mp alatt rendeződnek az adatok és már kész is vagyunk

Frissítés

Attól függ, mikori az eszközöd lehetséges hogy frissíteni kell, hogy minden funkció elérhető legyen. Ezesetben menj az eWeLink appban az NSPanelre, katt a felső sarokban található három pöttyre és az Update lehetőségnél hajrá. Légy türelmes, amint kész újra a kezdő logó jön fel majd a főképernyő. Indítsd újra az eWeLink appot egy 5 perc múlva és az új opciók ott lesznek 🙂

nspanel update progress

Termék adatlap

Tömeg0.221 kg
Méretek8.6 × 8.6 × 4.2 cm
Terméktípusérintőképernyős LED-panel, WiFi okos termosztát, eWeLink app-kompatibilis, okos kettős / csillárkapcsoló
Bemenet külső kapcsoló számáranem
WiFi kapcsolatigen
_Termék típusatermosztát, villanykapcsoló
_Távvezérlési módokWi-Fi
RF / rádióvezérlés (433.92MHz)nem
REST API támogatás (gyári firmware-rel)nem
Működési hőmérséklet-tartománybeltéri
_Mukodesi_betapAC (110V-) 230V (fázis és nulla)
MQTT támogatás (gyári firmware-rel)nem
Maximális teljesítmény2A / áramkör, 4A összesen, LED esetén: max 300W/áramkör, összesen max. 600W
Hangvezérléssel kapcsolhatóAmazon Alexa és Google Assistant kompatibilis
Gyártói okostelefonos appigen, ingyenes app: eWeLink (Android, iOS)
Fizikai ki/be kapcsológomb2 gomb, igen, 2 gomb
Cloud üzemmód (gyári firmware-rel)alapértelmezett üzemmód az eWeLink felhőre kapcsolt működés
Áramkörök száma2
Támogatott integrációkAmazon Echo, Echo Dot, Amazon Tap, Google Home, Google Nest, IFTTT (az IFTTT integráció előfizetéses, Premium funkció)
Alternatív kapcsolás / keresztváltó kapcsolásnem
Értesítési funkciókeWeLink app értesítés okostelefonra
Fogyasztásmérőnem
Dimmelhető / Fényerőszabályozhatónem
Eszköz működési betáp100V-240V AC
Bekötés230V AC (fázis és nulla)
Vezérelt áramkör100V-240V AC
Interneten vezérelhetőigen
Zigbee kapcsolatnem
Helyi hálózati üzemmód (gyári firmware-rel)nem
Időzíthetőigen, 8 db az eszközön tárolt offline is működő időzítés, minden további időzítés a felhőből futtatható online üzemmódban
GyártóSonoff
WiFi szabványok802.11 b/g/n (2.4GHz)
Előzményekigen: ki/bekapcsolási előzmények az app-ban


🆓 – Érdekelt a termék, kaptam tesztelésre SONOFF-tól
💵 – Ingyen kaptam, 100% saját véleményem