Sonoff iHost – Smart home hub, rejtett super erőkkel?

A Sonoff iHost smart home hub a dobozán, de a valóságban egy okos otthon szervernek is megfelel. A Raspberry Pi4-hez hasonló teljesítménnyel rendelkezik, és egy okos otthon szerver csatlakozási lehetőségeit biztosítja. Ezenkívül Docker-képeket használ a bővítményekhez, alapvetően megnyitva azt bármilyen ötlet számára.

🔥Ahol megvehető:

Okosotthon.bolt hazai lehetőség:
Kisebb opció
https://barnab.hu/sonoff/ihostoo2g
Nagyobb opció
https://barnab.hu/sonoff/ihostoo4g

Sonoff nemzetközi shopja
https://barnab.hu/sonoff/ihost

A cikk végére látni fogod, miért látom ezt az eszközt üdítőnek a használatra kész és barkács felhasználók számára egyaránt.

Sonoff iHost – a hardware

Az iHost egy két részes megoldás. Van egy központi „core board” és egy alap lap amin a csatlakozási lehetőségek találhatóak. Még 2022-ben Sonoff publikált fontos részleteket, de mostanra megtudhattuk, hogy van egy alap és egy erősebb variáns.

sonoff ihost rv1126 and rv1109

A fő „core board” egy Rockchip megoldás, melynek két variánsa közül választhatunk, RV1126 és RV1109.

RV1109:

 • Dual-core Arm Cortex-A7 @ 1.5 GHz + RISC-V MCU @ 400 MHz
 • 1.2 TOPS NPU
 • 2GB DDR4 memória
 • 8GB eMMC

RV1126:

 • Quad-core Arm Cortex-A7 @ 1.5 GHz + RISC-V MCU @ 400 MHz
 • 2.0 TOPS NPU
 • 4GB DDR4 memória
 • 8GB eMMC

Ezekkel az értékekkel bőven el tudunk futtatni egy okos otthon megoldást, de még Home Assistant szervert is. Ami kimondottan izgalmas lehetőségeket rejt a jövőre tekintettel az az AI feladatok elvégzésének támogatása.

De nézzük inkább, milyen csatlakozási és kapcsolati lehetőségeket kaptunk:

315122579 3185752058403104 6499526533826728802 n

Reklám képeket félredobva, kíváncsi voltam mi van a dobozba. A 2022-es megosztáshoz képest láthatóan már frissítettek pár dolgot, de a lényeg nem változott.

sonoff ihost internal

Lássuk sorban mit is kapunk kapcsolat terén:

 • EFR32MG21 Zigbee module (Ezt használják az újabb Zigbee eszközökben Sonoff háza táján)
 • 2.4Ghz Wifi és BLE wireless
 • 10/100M LAN port

És a fizikai csatlakozáshoz

 • TF / microSD kártya foglalat
 • USB 2.0 port
 • USB Type C csatlakozó a tápellátáshoz
 • RGB LED sor az állapot indikációhoz

De itt van pár további fotó a szörnyike belsejéről:

Külső szempontból inkább hasonlít egy vékony internet routerre. Persze érdemes figyelembe venni, hogy úgy kell elhelyezni, hogy legyen egy szabad LAN port a falban vagy egy router a közelben, hiszen csak kábeles LAN csatlakozással tudjuk üzemeltetni.

sonoff ihost

A telepítés

Először is, egy Type C típusú USB-kábelt kell használnunk a Sonoff iHost táplálásához. Ez lehet a mellékelt vagy más, de a csomagban nincs töltő, csak a kábel. Minden legalább 1A kimenettel rendelkező USB-töltőnek megfelelőnek kell lennie, de 2A a javasolt.

Az előlap LED-sor piros fény animációval kezdődik, és folyamatos piros fénnyel világít, ha készen áll. Add hozzá a LAN-kábelt és hagyj néhány pillanatot a hálózat rendezésére, majd a LED-ek folyamatos kékre váltanak amint kész ez is.

Amint készen állsz, írd be a böngésződbe „ihost.local” és az üdvözlő képernyő fog betölteni. Itt meg kell adni az időzónát, nyelvet, és egy jelszót. Amint kész vagy nyomd meg a Log in gombot és ennyi volt, mehetünk is a Settings (Beállítások) menühöz.

myhub studio — mozilla firefox 2023 03 05 at 8.53.43 pm

Itt meg kell adni az eWeLink profilunk mely összeköti a két rendszert….avagy, így lesz elérhető ha mobilon előveszed az applikációt. Lehetőség van QR kód alapján vagy user/pass megadásával csatlakozni.

Ezután, keresd meg mobilodon az eWeLink appban és frissítsd a rendszert, ha elérhető új verzió. Nekem egy 1.0-ás gép érkezett tesztelésre ezért nagyot ugrott az 1.3.1 majd később az 1.4-es verzióra.

A software és kiegészítők / add-on

Ez volna az a rész ahol eldől megéri-e a Sonoff iHost vagy kuka kategória. Ha csak az előzményeket nézzük, máris egyértelmű a nyílt API és Docker lehetőség ami sok mindent előrevetít számunkra…mármint a megéri tábor számára 🙂

image 1

Ami mindenképpen érdekes, hogy Tasmota, Node-RED, Homebridge szerepel a kiegészítések között ami azonnal érdekes lehet kezdő és DIY felhasználók számára.

De inkább lássuk mit tud a valóságban! Dobj be egy microSD kártyát a hátsó foglalatba (Javasolt valami jobb minőség és 8-16GB minimum méret a jövőre tekintettel) és navigálj a Docker iconra. Itt megjelenik a kártya kijelzés és a gomb, hogy formázd meg első használat előtt. Amint kész már látjuk is a foglalt és szabad kapacitást.

Alapból kapunk egy eWeLink addont amit azonnal telepíthetünk is….légy türelemmel, dolgozik csak le kell töltenie és telepítenie a hozzávalókat. Amint kész az oldalsó menüben megjelenik mint lehetőség további részletekért.

image 2

Ha szeretnéd a Homebridge szervert telepíteni, akkor a jobb fölső plusz ikonra kattintva, írd be a keresőbe, hogy homebridge és már telepítheted is a oznu/homebridge verziót, mely kompatibilis az iHost rendszerével.

Első indításkor kérni fogja még az alap opciókat:

 • Network (Host a javasolt Homebridge esetén is)
 • CPU és Memory limit (nem kell megadni semmit)
 • Volume

És igen, a kép alapján látható, hogy HomeAssistant server is telepíthető, bár első tesztben működik, csak lekasztja egy idő után a rendszert. Idővel ez is megoldott lesz. Ez az a pont ahol már neked is érthető miért merem javasolni mindenkinek ezt a terméket.

🔥Ahol megvehető:

Okosotthon.bolt hazai lehetőség:
Kisebb opció
https://barnab.hu/sonoff/ihostoo2g
Nagyobb opció
https://barnab.hu/sonoff/ihostoo4g

Sonoff nemzetközi shopja
https://barnab.hu/sonoff/ihost

A cikk végére látni fogod, miért látom ezt az eszközt üdítőnek a használatra kész és barkács felhasználók számára egyaránt.

Rendben, lehet, hogy picit előre rohantam, de térjünk vissza a többi szoftverlehetőséghez. Miután telepítetted a mellékelt eWeLink-kiegészítőt, és átmentél az oldalsávi lehetőségre, kattints a Web UI fülre.

Itt a fiókba való bejelentkezés után látni fogjod a kompatibilis eszközöket, ez a lista idővel bővülni fog, de a főbb elemek már elérhetőek. Kattints a „Szinkronizálás” gombra azon elemek mellett, amelyeket a fő oldalon is látni szeretnél, és kész. Most lépj a kezdőképernyőre, és a szinkronizált eszközöknek ott kell lenniük, készen állnak a használatra.

image 3

Néhány Zigbee eszközt is hozzáadtam a kezdőképernyőn a „plusz” ikonnal, és ez az aktuális demo listám:

image 4

Eszközök hozzáadása

A kezdőképernyőn megjelenik a nagy plusz ikon a jobb felső sarokban. Ha erre kattintasz, új lehetőségek ugranak fel.

 • Zigbee eszköz hozzáadása
 • Kamera hozzáadása
 • Csoport hozzáadása
image 5

Zigbee eszköz hozzáadása

Miután rákattintottál erre az opcióra, a Párosítás (Pair) gombra kell kattintania, és a szkennelés elindul.

image 6

Kamera hozzáadása

Kattints erre az opcióra, és három változata lesz. Kereshetsz ONVIF-kompatibilis kamerát, RTSP-t vagy ESP32-t.

image 7

Csoport hozzáadása

Itt hozhatsz létre eszközcsoportokat, és tetszés szerint rendelhetsz hozzájuk egy helyiséget is.

image 8

Az eszközökön végrehajthatsz műveleteket, vagy megtekintheted a részleteket. Például itt megnyílik a készülék opciói és a POW Elite 20D grafikonja is. ( ha érdekel nézd meg itt )

image 9

Scene control – helyi vezérlés

Azt hiszem, ez az egyik legfontosabb funkció, mivel helyi vezérlést kapunk, amikor nincs internetkapcsolat. Nincs sok hozzáfűznivaló, a szokásos trigger és Then beállítások egy könnyen használható felhasználói felülettel.

image 10

Íme egy példa Scene használatra készen:

image 11

Biztonsági Központ

A többi újonnan kiadott Zigbee hubhoz hasonlóan (ZBBridge Pro, NSPanel Pro) a biztonsági központot a Sonoff iHost hubban is megkapjuk. Ez nem csak egy szoftveres rész, hanem az egység tetején található fizikai gombot is kaptunk.

image 12

eWeLink Cast

Ez megint nagyon fontos dolog sokak számára. Ha nem ismered, ez lehetővé teszi „Panelek” létrehozását és a hálózaton való elérését. Például van egy régebbi tableted, és szeretnéd újra használni, ez egy nagyszerű módja annak, hogy okos otthoni irányítópultot hozz létre rajta, mivel csak a URL-t kell beírni, és a beállítások alapján készen áll.

image 13

A jövő

Nagyon jól kinéző ütemtervet kaptunk, hogy mire számíthatunk. Nyilvánvaló, hogy ez egy olyan eszköz lesz a kezdetektől fogva, amely lehetővé teszi a kezdő felhasználóknak és a DIY-ereknek, hogy építsenek rá, és idővel bővíthető maradjon.

sonoff ihost roadmap

Számomra a legérdekesebb frissítések a következők:

 • Zigbee kompatibilitási add-on
 • A TTS és amit hozhat hangszóróval és a mikrofonnal beépítve
 • NSPanel Pro add-on (Katt ide a részletes leíráshoz)
 • Tasmota add-on!  Ez fantasztikus lesz a DIY felhasználók számára, ha jól csinálják meg
 • Matter
 • AI tech…nagyon kíváncsi vagyok, hogy Sonoff mit ad hozzá alapértelmezett funkcióként idővel

Véleményem

Azonnal veszek még 2 darabot magamnak a nagyobbik verzióból. Ez egy nagyszerű Raspberry Pi helyettesítő sok felhasználó számára, nagyszerű lehetőségek, Docker támogatás, jó ütemterv.

Ha úgy gondolod, hogy véleményem hasznos volt, kérlek, használd a linkem vásárláskor, mert a kávé mostanában drága a hosszú éjszakás teszteléshez 🙂

🔥Ahol megvehető:

Okosotthon.bolt hazai lehetőség:
Kisebb opció
https://barnab.hu/sonoff/ihostoo2g
Nagyobb opció
https://barnab.hu/sonoff/ihostoo4g

Sonoff nemzetközi shopja
https://barnab.hu/sonoff/ihost

A cikk végére látni fogod, miért látom ezt az eszközt üdítőnek a használatra kész és barkács felhasználók számára egyaránt.

🆓– Érdekelt a termék, tesztelésre kaptam
💵– ingyen kaptam, 100%-ban saját véleményem