Sonoff MiniR4 / Mini Extreme – extreme pici, WiFi-s, beépíthető okosrelé

Sonoff wifi-s beépíthető reléje már kapott több ráncfelvarrást, de most a Mini R4 vagy Mini Extreme valóban az az eszköz lehet amit többen keresünk. Miért? Nézzük a részleteket.

Röviden: újragondolt design és alkatrész választás egy jobban fókuszált célorientált feladat végézre. Apró méret (40*33*17mm), egy csatornás, de több kapcsolási lehetőséget biztosító, Wifi-s eszköz.

sonoff mini r4

Belsőre egy ESP32-D0WD V3 áll rendelkezésünkre és teszi lehetővé a Wifi kapcsolatot, illetve a Bluetooth társítást. Bár nincsenek tüskék, de a TX, RX, GND, RST és KEY elérhetőek….már ha képes vagy ilyen tű pontossággal forrasztani 🙂

Ami még említésre méltó az az új 3D antenna alkalmazása amivel jobb Wifi elérést igérnek. Mivel és egy 55nm-es lakásban dolgozok, így ezt nem sikerült igazán lemérni, de nem volt gond egyik szegletében sem.

Maga a relé hivatalosan 10A -re van értékelve, ne erre kösd a bojlered…

🔥Ahol megvehető (elérhetővé vált, remélhetőleg lesz idővel hazai készleten is):

Hazai viszonteladó
https://barnab.hu/sonoff/minir4oo

Gyártó honlapja
barnab.hu/minir4

Mennyire pici az a pici?

Erre a tesztre megvettem a talán legkisebb alap 60mm-es dobozt az OBI-ban (Igen, direkt itt 😉 ) és beledobtam a Sonof Mini R2 -t és az új Mini R4 / Mini Extreme -et.

sonoff mini r2 mini r4

Ok, ezt akkor egészítsük ki egy összehasonlítással is:

sonoff mini r2 mini r4

Mint láthatod, nem vicceltek és ennek természetesen elérhető a Zigbee verziója is mely nem igényel „N”, Neutral, nulla vonalat. De arról egy másik tesztben írok…

Kapcsolást tekintve mindhárom megoldást támogatja:

  • Edge mode: kétállású kapcsolókhoz
  • Pulse mode: nyomógombos / csengő / billenő-kapcsolókhoz
  • Following mode: kétállású kapcsolók esetén

Ezen felül le lehet választani a relét (Detached), ha a kapcsolót másra szeretnéd használni, de a hálózaton tartani a reléhez kötött világítást / dugaljt.

Ami szintén elérhető már ennél az eszköznél is, az a eWeLink remote protocol lehetősége. Ez annyit jelent, hogy ezen protokollt használó „remote” eszközeid képesek kommunikálni a MiniR4 -el internet és hub nélkül is.

Ezen kívül elérhetőek a fontos funkciók mint inching, power state visszaállás esetén késleltetéssel, push értesítések, időzítések, külsős aszisztensek (Alexa, Google, stb), tehát a jól megszokott beállítások megtalálhatóak.

Sajna a Magyar nyelv picit furcsa, de itt van az is példának:

Telepítés

  1. Kapcsold le a lakás/ház kismegszakítóját ami az adott áramkörhöz tartozik / vagy a főkapcsolót inkább…
  2. Mehet a Sonoff MINIR4 a kapcsoló vagy konnektor mögé ahol szükséged van rá, majd kövesd a bekötési javaslatot, ha szükséges váltó kapcsoló esetén.
  3. Miután minden a helyén és biztos vagy a bekötés helyességében, akkor mehet vissza az áram a rendszerünkbe. Ha nem vagy biztos a dolgodban bízd villanyszerelőre, mert itt meg tud csapni az áram ha nem figyelsz!!!
  4. Indítsd el az eWeLink appot mobilodon
  5. Kattints a hozzáadás gombra alul és válaszd a Bluetooth pairing lehetőséget
  6. Kövesd az utasításokat

🆓 – Érdekelt a termék, kaptam tesztelésre SONOFF-tól
💵 – Ingyen kaptam, 100% saját véleményem