Makibes X1 5.5W lézer gravírozó kezdőknek

makibes x1

Lézer gravírozók terén szintén sokat fejlődött a piac az utóbbi években. Ennek egyik jele, hogy már a hobby kategóriában is lehet egész jókat venni. De mennyire jó az a jó igazán, erre keresem a választ a Makibes X1 kezdő megoldásával. Örömmel költenék 1000 dollár felett egy lézer gravírozóra, de kipróbálni saját célokra és még minőségben működőképes is legyen igazi kihívás volt sokáig. Ezért beszélek ma neked az én első lézer gravírozómról.

Disclaimer: Ezt az egységet a Geekbuyer küldte tesztelésre. Ha tetszik a leírásom és a legjobb ajánlatok érdekelnek akkor használd az én linkem a Geekbuyer oldalához:

IRÁNY A GEEKBUYER OLDALRA

Cikk írásakor elérhető kuponkód további kedvezményért: MAKIBESX1

Átvételkor azonnal kiderül, hogy ezt nekünk kell összeállítani, de szerencsére nem lesz akkora munka. Kibontáskor érdemes egy nagy asztalon kezdeni, átlássuk mit és hova szeretnénk, majd ugyanitt tudjunk alkotni.Nézzük mi van a dobozban és hogyan kell öszeszerelni:

img 20230710 113736
img 20230710 113850
img 20230710 114211

Érdekessége, hogy a leírásban és a csomagban is vannak bakik. Például a leírás szegényes, hiányos és van ami totál apró és emiatt értelmezhetetlen. De egy kevés bogarászással megoldható. A csomagban található csavarok külön vannak csomagolva ami remek a lépéseket követni, csak a számok néha eltévednek…

img 20230710 114249
img 20230710 133537

Az a 4-es bizony kettes akart lenni, de önbizalom hiányban hátrasorolta magát a folyamat végére…

Javaslatok az összeszereléshez amit jobb lett volna olvasni az eredeti mellékletben:

  • a lábakon a kis nyílás a szíjjaknak van, ez hamar kiderül, de gondoltam leírom
  • átfűzni ezt a görgőkön egy vicc, de megoldható némi türelemmel
  • a lézer modul aljára való tartozék mágneses, ne keresd a csavart
  • kábelekhez nincs információ, de a csatlakozók mérete elárul mindent azonnal

Az említett fűznivaló, nekem úgy alakult, hogy a gép végén oldottam meg mielőtt teljesen összeraktam volna.

img 20230710 140559

Teljes laikus erejével nekiesve is 20 perc alatt kész volt, ennek 1/3-a a kétoldali szíjak befőzése volt.

img 20230710 153015

Első használat előtt egy rövid manuális beállításra lesz szükség, helyezd a mellékelt próba lapot az asztalra és igazítsd a lézer fejet olyan magasságba, hogy éppen csak érintsék egymást. Szorítsd meg a tartó csavart és máris útra kész ez a része.

Pár technikai adat amit jó tudni:

  • 400 x 400mm hasznos terület
  • Elektromos Teljesítmény: 50W
  • Lézerteljesítmény: 5,5W
  • Hullámhossz: 455±5nm
  • Pajzs: Igen, mágneses
  • Lézersugár pontmérete: 0,07×0,08mm

FONTOS: A próba lap alatt ne a féltett drága étkező asztal legyen, ha esetleg átvágnál, vagy hasonló történne, akkor család barát maradjon mindenki véleménye munkásságodról.

FONTOS2: Olyan helyen teszteld ahol van szellőztetés, hiszen égetünk és ennek bizony van füstje, szaga. Én spec egy apró tűzoltó készüléket is tartok kéznél…nem bízzuk a véletlenre!

A Makibes X1 támogatja a LaserGRBL és a LightBurn szoftvereket, előbbi ingyenes, de korlátozott funkciókkal, míg utóbbi csak egy hónap ingyenes próbaverziót kínál, de később előfizetési díjak is járnak hozzá, de alapvetően szinte bármit meg lehet csinálni vele. 

Gravírozás megindítása előtt két dolgot kell beállítani: sebesség és teljesítmény.

Sebesség lehet gyorsabb alacsonyabb teljesítménnyel kevésbé „mély” gravírozáshoz, vagy nagyobb teljesítmény esetén részletesebb eredményért. Ezt érdemes egy tesztkártyával kipróbálni az adott anyagra.

Ok, szeretnénk kipróbálni most már, de mégis mikre lehet a Makibes X1 lézer gravírozóval dolgozni? A felszerelt 450nm lézer modul a maga 5.5W-os maximum teljesítményével jó fához, közepes sűrűségű farostlemezhez, bőrhöz, mindenféle festett fémhez és 304-es rozsdamentes acélhoz. Gravírozhatunk vele fehér kerámiát vagy átlátszó műanyagot is, de feketére kell festeni, és a gravírozás után le kell mosni a festéket.  Itt van példa egy „részletek” teszt darabbal:

img 20230710 152312

De mi van akkor ha szép vágásokat szeretnénk eszközölni és akár dekoratív vagy játékos eredményeket szeretnénk készíteni vele? Alapból egy 3mm-es fa átvágására alkalmas a Makibes X1 alap állapotában és nem kell ennyi pénzért meglepődni. Ezen az áron ugyanakkor remek kezdő lehetőség mint hobby üzleti vagy játékok, dekorelemek készítésére saját célra.

Eddig minden ok, de mi az amitől ennyire olcsó? Kezdjük az egyértelművel, saját energia összeszerelni és mindössze egy 5.5W-os modult használunk. E mellett nincsenek végérzékelők, tehát figyelni kell a beállításoknál. A fizikia szerelésnél nekünk kell figyelni a megfelelő feszességekre és manuálisan állítani a lézer modul magasságát is, ha alapanyagot cserélnénk.

Költséghatékonyság szempontjából az eszközünk menet közben mindössze 50-60 W-ot használ fel, így mindenki ki tudja számolni a project mennyibe fog kerülni amit a Makibes X1 lézer gravírozóval szeretne megvalósítani.

img 20230710 114229

Véleményem: Nekem mint kezdőknek szánt lézer gravírozó teljesen jó. Meg kell említeni, hogy vannak egyértelmű hiányosságok, de ezeken felül lehet kerekedni, sőt, van amihez 3d nyomtatóval tudunk megoldást is készíteni.

Ha tetszik a leírásom és a legjobb ajánlatok érdekelnek akkor használd az én linkem a Geekbuyer oldalához:

IRÁNY A GEEKBUYER OLDALRA