Synology DS923+ review – a tökéletes NAS otthonra és vállalkozásra?

Szerettem volna létrehozni egy új és biztos alapot a biztonsági mentésekre, csapaton belüli megosztásokra és egy kis otthoni média központnak.

Az évek alatt több NAS, avagy network attached storage, tehát hálózati meghajtó, volt a kezeim között, több márkától és még egy saját készítésű is, de valahogy mindig negatívba ment át a végén.

Legyen szó software fejlesztésekről, igényelt karbantartásról vagy funkciókról, itt volt az ideje egy hosszútávú és biztos befektetésnek.

Miért jó a Synology DS923+ NAS-t?

dsc5781

A teljes képet tekintve egy remek ár / érték arányú NAS eszköz, mely rendelkezik 4 meghajtó lehetőséggel, egy jónak mondható processzorral, M.2 NVMe foglalatokkal és könnyű memória bővíthetőséggel. Ez nem okvetlen jelenti, hogy olcsó a bővítés, de ha 1-1 notification nem zavar akkor nem kell eladni egy vesét ezekhez.

Az alap software fejlesztés alatt van és nincs elhanyagolva, minden témakört le tudunk fedni akár egy eszközben, legyen az vállalkozás, tesztelés vagy szórakozás. Menjünk sorban minden aspektuson és tudjunk meg többet miközben üzembe helyezzük és kipróbáljuk.

Mi van a dobozban:


Kibontáskor kapunk egy szépen becsomagolt NAS egységet és egy doboznyi hozzávalót.

img 20230712 191107

It megtalálhatjuk a táp adaptert, a 2,5″-os merevlemezekhez szükséges csavarokat, kulcsokat és két ethernet kábelt. Ezek Cat5e értékeléssel rendelkeznek, így nem ez lesz a szűk keresztmetszet.

img 20230712 191225

Elsőnek nézzük mit találunk magán az eszközön kibontás után.

 • előlapon található a 4 meghajtó nyitó ajtaja, mellette pedig a státusz indikátor LED-ek. Ez alatt kapunk egy USB 3.2 Gen 1 portot és a bekapcs gombot
 • Hátlapján két 9cm-es ventilátor foglalja el a hely javát. Ezek alatt van két 1Gbps-es link aggregáció alkalmas LAN port, egy eSATA port, mégegy USB 3.2 Gen 1 port, Kensington lock lyuk és egy tápcsatlakozási port.
 • Ezek mellett van egy opcionális bővítő foglalatnak hely ahova vehetünk szükség esetén egy 10Gbps-es hálózati adaptert.
install@2x

Alján található 2db M.2 foglalat amikhez kényelmesen hozzáférünk. Ide mehetnek az NVMi SSD cache meghajtók vagy a támogatott SSD tárkapacitást növelő meghajtók. A videó készítésekor ezek még csak a saját márkával védjegyzett SSD megoldásokkal működtek, de a cache funkcióra más márkák eszközei is sok esetben működnek.

img alul

Meghajtókat telepíteni elég könnyű, egyszerűen fel kell billenteni az ajtókat majd kihúzni a tálcákat. Ide szokásos módon eszközmentes merevlemez telepítést kapunk, így csak az oldalsó lapokat kell kipattintani, majd vissza mikor a merevlemezek a helyükön vannak.

img 20230712 191513

Ez persze 2,5″ merevlemezek esetén picit más a csavarok miatt, de a végeredmény ugyanaz lesz. Ezek 60TB ig bővíthetőek és az opcionális DX517 bővítő dobozzal akár duplájára is duzzasztható a rendszerünk.

Mielőtt bekapcsoljuk és megkínozzuk picit, érdemes a méreteit megemlítenem. Nekem volt már több NAS egységem az évek alatt, köztük az egyedileg épített is.

img compare

Hűtést nem beáldozva és négy elülső oldali meghajtó férőhellyel is beleférünk majdnem bárhova a 166 mm x 199 mm x 223 mm (magasság x szélesség x mélység) méretekkel.

Esetemben erre és a jövőbelé felhasználásokhoz a TV alatti alacsony szekrénybe kerül. Itt volt előkészítve LAN csatlakozás és itt lesz majd csatlakoztatva hozzá egy SkyConnect stick is támogatva minden fontos protokollt okosotthon kalandjainkhoz, ide értve a Matter-t is.

dsc5778 1

Tárhely konfiguráció

Kezdőként a különféle RAID konfigurálás igazi vérző seb tud lenni. Bár a DS923+ támogatja a

 • Synology Hybrid RAID
 • Basic
 • JBOD
 • RAID 0
 • RAID 1
 • RAID 5
 • RAID 6
 • RAID 10

lehetőségeit, de nekünk most a Synology istenei által elérhetővé tett SHR fog kelleni. Miért?

A Synology Hybrid RAID (SHR) egy Linux-alapú automatizált RAID-kezelő rendszer, amelyet úgy terveztek, hogy gyors és egyszerű rendszerkezeléssel megoldásokat kínáljon a tárolókezelés telepítéséhez. AVAGY, az SHR tökéletes a RAID-technológia kezdők számára, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rugalmas tárolókat hozzanak létre jobb kapacitással és teljesítménnyel, műszaki know-how nélkül is.

Az SHR használatának fő célja a Synology NAS-meghajtók egyetlen logikai egységbe történő egyesítése, hogy megvédje az eszközt az adatvesztés ellen, ami olyan esetleges lemezhibákból adódik, amelyeket egy klasszikus RAID használatával nem lehet megelőzni. Ezenkívül ez az adatelosztási séma fokozott képességeket kínál, különböző kapacitású meghajtókat vegyít egy NAS-dobozban, és helyet takarít meg az adatok tárolására.

Szóval, mindenkinek hasznos, de főleg a kezdőknek hatalmas segítség elindulni aggodalmaktól mentesen.

Folytatásként beszéljünk picit a software-es támogatottságról, ha csapatban szeretnénk használni.

Maximum 2048 felhasználót és 256 felhasználó csoportot támogat a DS923+ ami bőven elegendő kell legyen. Ennél ugyanakkor fontosabb részlet, hogy memória bővítéssel akár a 2000 egyidejű kapcsolatot is képes lekezelni fennakadásmentesen.

software max

A 4 merevlemez hot swap képes, ugyanakkor a Synolog DS923+ alján található M.2 foglalatok SSD / NVMi meghajtókra ez nem vonatkozik. Itt ki kell térjek az NVMe SSD meghajtók kérdésére.

Mint cache, tehát gyorsítótár tudunk használni más gyártók meghajtóit.em mind, de a választék remek, például a Samsung 980 Pro 1T meghajtója 30e forint alatt megvehető. Szintén értesítés mellett ugyan, de működni fog.

Az NVMe SSD meghajtókhoz a pool lehetősége bár elérhető a DS923+ esetében, ez sajnos csak a Synology meghajtókkal fog működni. Bár keringenek okok az interneten miért és vannak valid felvetések a hőmérséklet miatt, stb….én maradok nyitott és jobb lenne a felhasználókra hagyni, elegendő figyelmeztetéssel mielőtt saját felelősségre tönkretennék a gépet.

Sebesség terén egy apróság amit még komolyabban tesztelnem kell, de elsőre, ha csak cache meghajtónak használunk NVMe meghajtókat.

Ha a beépített 1 esetleg két LAN portot használjuk egy kompatibilis switchel és a számítógépünk is rendelkezik legalább egy 2,5Gbps csatlakozással akkor valamennyit érezni fogunk a cache adta támogatásból.

De a valódi erejét inkább csak akkor fogjuk érezni, mikor 10Gbps hálózaton mozgunk és a NAS is megkapta a kiegészítést erre célzottan.

Röviden, ha használjuk a cache lehetőséget akár egy 3rd party megoldással, remek, csak ne várjunk csodákat egy szimpla 1GbitPerSec hálózaton, hiszen az nem 1GBytePerSec.

Esetemben fileok mozgatása, 4K videó lejátszás helyi és távoli elérésben egyaránt teljesítettek minden elvárást, és a cache meghajtó is marad a helyén hosszútávú eredmények reményében.

Következőnek térjünk ki egy fontos részletre, ez pedig a DS923+ processzora!

A gép szíve egy Ryzen 1600-as, 2 mag 4 szálon, 2.6Ghz alapjáraton és 3.1Ghz boost órajellel rendelkezik 25W TDP mellett és nem, ebben sajna nincs integrált grafikai processzor mint Celeron társai esetében így egyeseknek nem ez lesz a kedvenc.

De, ezzel ellentétben a single core teljesítménye remek és van ECC memória támogatása is!

Kíváncsiságból nézzük mennyit fogyaszt a DS923+. Alap helyzetben 11-15W között fogyaszt illetve mikor filmet nézek róla, vagy videó szerkesztési munkálatokhoz van használva akkor pedig átlag 35W-ot vesz fel.

Mint mondtam a család és szórakozás is fontos.

Mivel android TV-m van felszerelve használhatom a Synology saját video station megoldását is, vagy a már jól megszokott Plex media servert is. Ez az APP listából könnyedén telepíthető és indítható.

Telepítés után egyszerűen csak követni kell az utasítást, létrehozni egy mappát amit engedünk Plexnek, hogy olvasson és ide elhelyezni mindent ami szívünk vágya.

Belépésem a régi, ezek vannak az Android TV és android sticken is másik lakásban így mindenhol látni kellene amit itt beállítok.

plex

Ha az aktuális árazása érdekelne akkor érdemes az arukeresőn megtekinteni, de hagyok linkeket a videó alatt mind a Synology termékoldalhoz friss információkért és bolthoz is.

A videó készítésekor 248.000 forintos áron mozgott árukereső szerint és a 4. legkedveltebb a NAS kategóriában.

Hivatalos termékoldal linkje:
https://barnab.hu/ds923official

Alza link, ha érdekelne az aktuális ára:
https://barnab.hu/ds923alza