Aqara Hub M2 Zigbee, IR Hub RJ45, BLE és Matter opciókkal

Az Aqara M2 Hub izgalmas lehetőségeket nyit meg a zökkenőmentes integráció és a továbbfejlesztett intelligens otthoni élmények számára ami olyan csatlakozási lehetőségeket biztosít mint Zigbee 3.0, IR és BLE.

A teszt terméket az Okosotthon.bolt.hu csapata biztosította, további részletek:
https://barnab.hu/hubm2oo

dsc5878

Mi van a dobozban?

Nem sok mindent kapunk, csak ami fontos: az Aqara Hub M2-t, egy fekete micro USB kábelt és egy leírást. Bár ennyi elég, azért lehetett volna USB-C, ha már minőségi hubot akartak piacra dobni…talán majd az M3 már így fog érkezni a jövőben.

dsc5881

Csatlakozási lehetőségek

Az Aqara Hub M2 egy igazi multifunkciós hub funkcionalitásban és az ehhez szüséges csatlakozási lehetőségekben is:

  • Wi-Fi iEEE 802.11 b/g/n 2.4GHz, 2×2 MIMO Wi-Fi antenna
  • Zigbee 3.0 iEEE 802.15.4 128 al eszköz fogadására, de persze itt is az elosztókkal lehetséges ez a mennyiség mint más gyártók esetében is
  • BLE 5.0
  • IR

a vezeték nélküli fronton és

dsc5908
  • RJ45
  • USB-A amivel tudunk táplálni más USB eszközöket (pl egy biztonsági kamera?)
  • USB Micro-A a tápellátáshoz alap esetben

Ami érdekesség, hogy a cikk írásakor a BLE és a hátsó USB port még nincs kihasználva hivatalos eszközökkel.

Hangoskodunk?

A beépített hangszóró több dologra is hivatott, de nem a napi Spotify zene hallgatásra. Ezen keresztül kaphatunk biztonsági riasztást, ajtócsengőként használható vagy ébresztőóraként.

dsc5909

IR – az univerzális távirányító

Remek lehetőség, ha olyan helyen van az Aqara Hub M2 ahol több távirányítós eszköz i stalálható, mivel rendelkezik saját listával, de tanítható is egyedi esetekre.

Kompatibilitás

Az Aqara Hub M2 rendelkezik a szokásos Apple HomeKit, Google Assistant és Amazon Alexa összekötési lehetőséggel és könnyedén egy fedél alatt láthatjuk Aqara eszközeinket.

Matter

Egyike a nagy kérdéseknek, kell-e majd új hub és erre a válasz, hogy NEM. Frissítések útján az Aqara Hub M2 is már Matter kész és képes leszel összekötni a többi rendszerrel a Hub M2 által kezelt Zigbee eszközöket.

Firmware 4.0.0+ kell ehhez mindössze, esetemben Google Home Hub fogadta is a felkérést:

Összesítés

Aqara eszközeinkhez alapvető, de a kiegészítő lehetőségekkel mint IR vezérlő és biztonsági hangszóró teljesen elégedett vagyok. Ha más rendszereket is használunk akkor mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy mit és mivel szeretnénk használni.

A teszt terméket az Okosotthon.bolt.hu csapata biztosította, további részletek:
https://barnab.hu/hubm2oo