Fókuszálási Módok

Semmi sem ronthat el jobban egy fényképet, mint amikor az homályosra és életlenre sikerül. A modern technológia egy isteni vívmánya a DSLR-ek autófókusz módja. De amennyire hasznos tud az autófókusz lenni, néha annyira használhatatlan is. Előfordulhat, hogy néhány esetben nem arra a tárgyra, adott pontra fókuszál, melyre mi szeretnénk. Az autófókusz legfantasztikusabb tulajdonsága, hogy külön beállítások nélkül, önmaguktól szuper-éles képeket adnak. A négy alapvető fókuszálási módnak (Folyamatos, Egyedülálló, Autó és Manuális) köszönhetően rendkívül rugalmassá válhatunk a fotózásban és abban, hogy a fotózni kívánt tárgyat ideálisan megörökítsük.

Folyamatos Fókuszálási Mód

automatic-autofocus-mode-1024x683-1

Az Al Servo AF (Canon), valamint az AF-C (Nikon) jelölésekkel a folyamatos fókuszálási módokban találkozhatunk. Ez a mód a mozgásban lévő tárgyak éles megörökítésénél kerülhet elő és a leghasznosabb. Amint megkezdjük az exponálást, a kamera akcióba lendül és elkezdi a fókuszálást. Folyamatos fókuszálási módban, a fényképező felismeri a tárgy mozgását és folyamatosan újrafókuszálva, tartja az optimális élességet. Hátránya viszont, hogy ez a mód rendkívül igénybe veszi az akkumulátort a folytonos fókuszálás és újrafókuszálás miatt. Továbbá az autófókusz technológia nem biztos, hogy meg tudja jósolni a gyorsan mozgó tárgyak mozgási irányát. Így megeshet, hogy homályos képet kapunk.

Egyszeri fókuszálási mód

one-shot-focusing-mode-1024x683-1

A következő a One-Shot AF (Canon) és az AF-S (Nikon), mely az egyedülálló fókuszálás képességével rendelkezik. Ebben a módban, amikor exponálunk, a fényképező csak egyszer fókuszál rá az adott tárgyra, nincs további igazítás, finomhangolás. Ez a mód vigyáz az akkumulátorra, kevés energiát használ és ideális nem mozgó tárgyak fényképezésére. Viszont alkalmazása nem javasolt olyan tárgyak fotózása esetében, melyek mozognak, pozíciót váltanak. Tehát hacsak nem egy szarvast fotózunk a hajnali órákban, vagy épp reméljük, hogy megörökítjük Tony Romo-t, akkor a One Shot mód a lehető legjobb választás a számunkra.

 

Automatikus autófókusz mód

continuous-focusing-mode-1024x683-1

Az utolsó autófókusz mód az AI Focus AF (Canon) és az AF-A (Nikon), mely az automatikus autófókuszálási módot jelenti. Ez egy viszonylag új funkció, mely igencsak hasznosnak bizonyult. Ebben a beállítási módban a fényképező fókuszálásért felelős technikája ugrál az AF-C és AF-S között, azaz a folyamatos fókuszálási mód és a lövéses fókuszálási mód között (Nikonnál), valamint a One-Shot Af és az Al Servo AF között (Canonnál), szituációtól függően. Ez az alapértelmezett autófókuszálási beállítás a legtöbb fényképezőgépnél, amely rendelkezik ezzel a funkcióval. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a fotózás egy művészet és a művészetben azt kell megvalósítanunk, amit elképzeltünk, más szavakkal a lelki szemeink előtt van. Soha nem tudhatjuk mi fog történni, vagy mi kelti fel esetlegesen a figyelmünket, így nagyon hasznos, ha olyan fényképezőgépünk van, mely könnyen és gyorsan vált fókuszálási beállításokat. Továbbá ez a funkció újrahangolja a fókuszt abban az esetben, ha megváltoztatjuk a fotózni kívánt tárgyakat, illetve azok helyzetet váltanak.

Manuális Fókuszálás

manual-focusing-mode-1024x683-1

A kamera manuális fókuszálása valószínűleg a legfrusztrálóbb akadály a jó és kiváló fotózás között. A tökéletes fókusz eléréséhez tudnunk kell a lencse és a tárgy közötti távolságot (melyet egyes esetekben mérőszalaggal meg is mérünk) és eszerint kell beállítanunk a lencsehengeren a fókuszt. Igényes és drágán megfizethető fotográfusok pontos mérésekkel rögzítenek képeket, szintúgy mint a középkategóriás kamerákkal dolgozó fotósok. Így kaphatjuk a lehető legpontosabb fókuszpontot. De mi történik, ha nem tudjuk mérőszalaggal megmérni a tárgy távolságát? Ilyenkor a belső megérzéseinkre kell hagyatkozni, látnunk, hogy megfelelő-e az élesség, illetve az optimális fókusztávolságot alkalmazzuk-e. A DSLR-ek többségén található egy dioptriabeállítás (mindjárt jobbra a képkereső mellett), mely lehetővé teszi a finomhangolást saját szemed számára. Valamint ugyanígy használhatjuk a DOF előnézeti gombot, hogy meghatározzuk a fókuszt, de ez már egy haladó szintű technika. A manuális fókusz akkor igazán fontos, mikor egy nem hagyományos tárgyra fókuszálunk: tegyük fel egy tárgy, mely a háttérben helyezkedik el, emellett pedig az előtér domináns és részletesebb.