ISO érzékenység

Ez a numerikus érték határozza meg a szenzor érzékenységét a fényre. A sebesség és a blende értéke (F) mellett ez a harmadik legfontosabb amit érdemes ismerni a jó képek készítéséhez az ISO érzékenység. Ez az érték átlag 50-32000 között változhat kamera típustól függően. Ha alacsonyabb az érték a szenzorunk annál kevésbe érzékeny a fényre, és minél magasabb annál inkább érzékeny és jobb a teljesítménye sötétebb körülmények közt.

ISO érzékenység és a képzaj

2_600400-1024x683-1

Minél alacsonyabb az ISO értéke annál simább, tisztább lesz a képünk, mivel kevesebb a digitális zaj. Magasabb értéken több a zaj is, ezért nem kívánt “színes pixelek” jelennek meg, amik főleg a sötétebb részeken feltűnőek, de ha elég magas az érték, a teljes képet tönkretehetik. Mi is ez a “zaj”? Minden fény jel ami nem az eredeti témánkból/ról származik ezért véletlenszerű színeket generál. A digitális kameránk szenzorai alacsony ISO értékre vannak tervezve a legjobb minőséghez, ami átlag 100- as érték de a komolyabb gépek akár 50, vagy alacsonyabb értéket is elérhetik.

ISO érzékenység és szenzor méret

3_600400-1024x724-1

A szenzor mérete diktálja, hogy melyik ISO beállítással lesz a legkevesebb zaj. Tudni kell, hogy a pixelek száma nem a szenzor mérete alapján van kiszámolva. Általában a “célozz és lőj” típusú kis kompakt kameráknak van a legkisebb szenzora, míg a DSLR fényképezőknek a legnagyobb (23mm*15mm). A kisebb szenzorok magasabb ISO értéken több zajt fognak generálni, mivel több pixelt kell kisebb felületre tömörítenie a magas pixel érték miatt.

Képminőség és az ISO érzékenység

1_600400-1024x683-1

Fontos emlékezni, hogy minél kisebb az ISO értéke, annál jobb minőségű lesz a kép. A kameránkon megtalálható az auto ISO opció, de ez hajlamos magasabb ISO értéket megadni és “zajosabb” képet készíteni.

Javaslat

Mint írtam: minél alacsonyabb az ISO értéke annál tisztább, “jobb” a kép minősége. Az alacsony ISO sokkal élethűbb színeket fog visszaadni ezért érdemes 100-200, max 400-as értéken tartani, főleg ha kinagyíttatott képet szeretnénk később készíteni.