#3 Fotózás alapok: Színhőmérséklet / Fehéregyensúly

Fehéregyensúly (WB – White Balance) az egyik legfontosabb beállítási lehetősége a digitális kameráknak. Képzeld csak el, hogy szeretnél egy szép tengerparti képet készíteni remek naplementével…jól hangzik ? Ha nem megfelelő a fehéregyensúly beállítása, teljesen eltérő színeket fogsz kapni a képen ! Ezért fontos, hogy megértsd a fehéregyensúly beállításának módját, hogy mindig élethű remek színes képeket tudj készíteni bármikor.

Színhőmérséklet

colourtemp1-1024x681-1

Ahhoz, hogy megértsd a fehéregyensúlyt érdemes megismerni a színek hőmérsékletét. Színhőmérséklet az, ahogy meghatározzuk Kelvinben (K) a látható fényt. A magasabb Kelvin értékű feny sokkal kékebb lesz mint az alacsony Kelvin értékű fény. A táblázat a különböző fényforrások Kelvin értékét mutatja be.

Hogyan befolyásolja a fény a színt ?

colourtemp23b-1024x680-1

Biztos észrevetted már, hogy a hétköznapi lámpabúra alatt sárgás és a neoncsövek által megvilágított képek kékesen színeződtek. Ez azért van, mert a különböző fényforrások különböző színű fényt bocsájtanak ki. A kameránk senzora vörös,kék és zöld színeket tud megkülönböztetni egymástól, mikor mérést végez. Amikor kint vagyunk fényes nappal az egész színspectrum megtalálható (ami “fehér” napfényt is kiad) ezért majdnem minden szín valósághű. De ha egy benti lámpa alatt készül a kép (hagyomanyos Tungsten) akkor a fehéregyensúly állítása nélkül nagyon sárgás lesz.

Előre beállított “Preset” lehetőségek

colourtemp3-1024x683-1

Auto : A kamera megpróbálja az adatok alapján beállítani a megfelelő értéket.

Tungsten : Ez a mód a hagyományos lámpafényhez vagy nagyon sárgás fényforrásokhoz használható.

Fluorescent – Neon : Ez a mód a neoncsöves megvilágítások esetén hasznos. Picit felmelegíti a színeket, hogy ne legyenek olyan kékesek.

Flash – Vaku : Ezt a módot a kevés fény esetén érdemes használni, ha vaku is van használatban.

Cloudy – Felhős : A felhősebb időben picit “felmelegíti” a színeket, hogy ne legyen olyan szürke…

Más módok is elérhetőek különböző kamera modelleken, érdemes mindet a neve alapján kipróbálni és megtekinteni a különbségeket.

Manuális fehéregyensúly beállítása

Van lehetőségünk természetesen a fehéregyensúly manuális beállítására. Ehhez kell egy teljesen fehér felület, amit a kamera mérhet és ennek függvényében állíthatja az értékeket. Ez bármikor módosítható és hasznos bármely esetben, ha van rá időnk.