Kamera vezérlés

Kamera

details_front-1024x683-1
details_back-1024x683-1

Kép szenzor

nxplatform_sensors-1024x683-1

A digitális kamerák képszenzorai lényegében egy aprócska fotodióda milliónyi mennyiségben egy lapra kifektetve, melyek egyesével egy apró darabját fogják fel a képünknek, majd alakítják digitális jellé. Hogy CCD vagy CMOS sokat nem számít, hiszen alapjaiban ugyanaz mind. Vásárláskor legfontosabb adat a sensor mérete és NEM a megapixel szám, hiszen a nagyobb szenzor több “adatot” képes fogadni mint egy sokkal kisebb.

Kamera optika – lencse

zoom-1024x682-1

A kamera lencsék optikai elemei üvegből, remek minőségű műanyagból vagy kerámiából készülnek, melyek “elfogják” majd összerakják a beérkező fényt egy fókusz ponton. Ha csak egyszerűen kezelhető készülék kell, jobb ha maradsz a compact kameráknál, de ha szeretnél több kontrollt és minőséget elérni, érdemes egy DSLR kamerába fektetni. A cserélhető lencsék több kontrollt tesznek lehetővé, illetve sokkal kreatívabb dolgokat is elérhetünk mint egy compact kamerával.

Kamera módok

mode-tekero-1024x683-1

A DSLR kamerák különböző fotózási opciókkal rendelkeznek. Ezek legjava automata és limitalt változtatási lehetőségeket tartalmaznak, de mindemellett megtalálhatók a félautomata és manuális opció is.

A PROGRAM opciók bármelyikében a kamera állítja az alap beállításokat és mi módosíthatjuk a fehéregyensúlyt, ISO-t, fókuszt és mérési módot. Ezek mellett van két félautomata opció : 1) retesz elsőbbség (Tv) ahol a felhasználó kiválaszt egy sebességet és a kamera állítja a blendet, 2) blende elsőbbség (Av) ami az előző pontos fordítottja, azaz a kamera állítja a sebességet .

Beépített vaku

popupflash-1024x683-1

Beépített vaku már majdnem minden digitális kamera alaptartozéka. A kamera megpróbálja beállítani a külső fényviszonyok, fókusz és a közelítés (zoom) mértékéből. A compact kamerák vakuja irányíthatatlan és emiatt több esetben csak épphogy használhatóak a képek. A DSLR kamerákon a felugró vaku a menüből irányítható több módon, ezzel jobb minőségű és kreatívabb képeket készítve.

Kijelző – kereső

kijelzok-1024x683-2

A legtöbb kamerának kettő módja is van – az optikai és a digitális kereső. A digitális kereső sokkal több információt tud egyszerre tudtunkra adni, ezért egyértelműen jobb mint az optikai. Ugyanakkor az optikai kereső valahogy sokkal jobban segít a kompozíció “megérzésében”.