Tippek makrofotózáshoz a természetben

Keresd a témát

csikosistvan001-1024x640-1

A makrofotózás téma szempontjából elég szerencsés ága a fotózásnak, hiszen bármit is fotózunk ezzel a technikával nagy valószínűséggel olyan eredményt kapunk, amit szabadszemmel sosem láttunk eddig. Azonban így is akad rengeteg téma, ami végül nem mutat jól a képen, de gyakorlással elsajátítható az a gondolkodásmód amivel már messziről kiszúrjuk az érdekes fotóznivalókat, legyenenek azok  bármilyen kicsik is.

Ismerd meg jól a felszerelésed

csikosistvan002-1024x340-1

Egy jó fotó elkészültéhez nem feltétlenül kell a legdrágább felszereléssel rendelkeznünk, a makrofotók esetében azonban van pár fontos dolog. Nem minden lencse képes makrofelvételeket készíteni,így nem árt, ha tudjuk, mit veszünk a boltban ha makrózni készülünk. Igazából sok objektívre ráírják hogy makró objektív, de gyakran ez nem igaz. Azokat az objektíveket szokták jogosan makró felirattal ellátni, amelyek legalább 1:1-es leképzéssel bírnak.

Keress alternatívát

csikosistvan003-1024x347-1

Ha nem szeretnél vagyonokat költeni drága makró objektívre, akkor nézz utána hogyan tudsz más módszerrel apró dolgokat fotózni. Vannak makró előtétlencsék amikből a jobb minőségűek nem olcsók, mégis sokkal olcsóbbak, mint egy valódi makró objektív. Ezen kívül érdemes még a fordított objektíves makrofotózásnak is utána járni, mert bár nem egyszerű módszer, viszont talán a legolcsóbb és nagyon jó minőségű képeket lehet vele készíteni.

Találd meg a megfelelő záridőt

csikosistvan004-1024x768-1

Amikor makró képeket csinálunk, a nagy leképzés miatt olyan mitha nagy teleobjektívet használnánk. Viszonylag gyors záridőt kell használnunk, mert a nagyítás miatt még a kézremegésünk is elronthatja a képet. Sőt, a keresőben még azt is látható, ahogy a vér pumpál az ujjainkban.

Használj vakut

csikosistvan005-1024x768-1

Sokszor viszont nem elég a fény ahhoz, hogy elég gyors záridőt használhassunk. Ilyenkor a vakut célszerű bevetni. Sokan speciális körvakukat használnak amik szép fényt adnak ugyan, de hátrányuk, hogy például a pókok szemében nem tükröződnek túl szépen, és az áruk is elég borsos szokott lenni. Én előnyben részesítem a fentről jövő, lágyított vakufényt. A makrók esetében természetes hatást kelt. A fény lágyítása nagyon fontos, mert egyenletesebb fényt kapunk, nem lesznek kiégett részek és erős árnyékok.

Figyelj a mélységélességre

csikosistvan006-1024x768-1

A makrofotózásnál a nagy leképzés miatt (ami azt jelenti hogy nagy nagyítást kapunk) nagyon kis mélységélességgel kell dolgoznunk. Ennek előnye, hogy a téma nagyon szépen kiemelkedik az elmosott háttérből, a hátránya annyi, hogy könnyen készül rosszul fókuszált kép, és előfordulhat hogy helyes fókusz mellett is kevésnek bizonyul a mélységélesség.

Ha nincs elég mélységélességed, csinálj

csikosistvan007-1024x338-1

Makrofotózásban gyakran használják az úgynevezett „fókusz eltolásos módszert”, ami azt jelenti, hogy több fotót készítünk és minden fotón kicsit hátrébb toljuk a fókuszt. Így bár csak részletekben, de nagyobb mélységélességet kapunk. Ezeket azután a megfelelő programmal össze tudunk rakni 1 képre.

Figylej a háttérre

csikosistvan008-1024x768-1

Mivel sok esetben vakut kell használnunk, sokszor előfordulhat, hogy a háttér nagyon sötét lesz, vagy teljesen fekete. Ez ugyan nem mutat rosszul, de a 20. kép után kicsit unalmassá válik. Szerensére ki tudjuk küszöbölni, ha úgy próbáljuk fotózni a témát hogy a vaku fénye a hátteret is mevilágítsa. Ehhez a háttérnek közel kell lennie a témához. Én sok esetben egy levelet tartok a téma mögé de sokszor egy színes virászirom, vagy egy színes ruhadarab is megteszi. Ez persze megnehezíti a munkát, mert pl. egy pókot amúgy sem könnyű lefotózni és ha még matatunk is mögötte, akkor szinte lehetetlen. A lényeg ebben az esetben a „szinte” szócskán van.

Kelj korán

csikosistvan009-1024x768-1

A rovarok a reggeli hűvösbven általában még le vannak dermedve, így például repülő rovarok esetében nagy előnnyel indulunk. Egyes fajoknál – a nehézségek ellenére – én jobban szeretem őket akkor fotózni amikor aktívak. Egy rablólégyről készült fotó, amint éppen levadászik egy kevésbé szerencsés rovart, igen érdekes és érzelmekben gazdag felvételt ad. Repülő rovarok esetében szerencsés még, ha vihar előtt próbálkozunk. Tapasztalatom szerint nem sokkal vihar előtt sok faj leszáll és valamiféle transzba esik – ez jócskán javít az esélyeinken.

Tiszteld az életet

csikosistvan010-1024x768-1

Személy szerint ez a legjobb tanács amit adhatok. Ez csak az én álláspontom, sokan nem értenek vele egyet, és volt idő amikor én is követtem el hibákat ezen a téren. Érdemes belegondolni hogy mennyit is ér egy fotó. Egy halott, elkábított rovart természetesen sokkal könnyebb lefotózni, de vajon tényleg ér ennyit egy jó fotó? Vajon tényleg megéri ártani ezeknek az állatoknak azért cserébe hogy learathassuk a babérokat? Elvileg szeretjük és tiszteljük a természetet, aminek kegyetlen megnyilvánulása ha kábítunk, vagy éppen ölünk. Azt hiszem, ezek a dolgok nem férnek össze. Mindenkinek a maga döntése természetesen milyen utat választ. Én azt tanácsolom, alakíts ki kapcsolatot a témáddal, és egészen biztos, hogy valami sokkal nagyobb dologban lesz részed, mint egy fotó elkészítése.

Író : Csíkos István

Fényképek : Csíkos István