Tippek kisállatfotózáshoz

Ki ne szeretne egy közeli képet a család kisállatáról? Imádnivaló fotót készíteni a kedvencünkről nagyon jó érzés, ezért reméljük, hogy a következő tippek segítenek nektek is kedvet csinálni. Azt elárulom, hogy egy értékes portré elkészítésének nem az a legjobb módja, hogy az ember nekifekszik és csinál egy halom képet.Sorra vesszük a kulcsfontosságú pontokat, amikre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy fantasztikus eredményt kapjunk. Kezdjük azzal,hogy a dolgokat a kellő megvilágításba helyezzük – hogyan komponáljuk meg a képeinket…?

Helyezkedjünk el az ő szintjükön

tippek-kiasallat-fotozashoz-4

Ugyanúgy, mint az emberekről készült portrék esetében is, a legfontosabb az, hogy a szemek kerüljenek a kép fókuszába. Így aztán ha alacsonyabban vagyunk, nagyobb valószínűséggel kapjuk el az arckifejezésüket és talán éppen jó képet vágnak, amit egyébként észre sem vennénk. Ez olyan perspektívát biztosít, amit nem mindennap lát az ember, hiszen mindig jóval magasabban hordjuk a fejünket, mint a kedvenceink. Gyakran ez azt jelenti, hogy le kell feküdni a padlóra vagy a földre – de ez valóban meg fogja változtatni a képek dinamikáját.

Ismerd meg őket

tippek-kiasallat-fotozashoz-7

Az állatoknak is van személyiségük – attól, hogy nem emberek, még ki tudják fejezni az érzéseiket. Ezzel azt akarom mondani, hogy próbáld meg akkor lefotózni őket, amikor a legjobban érzik magukat – ha a kedvenc helyükön ücsörögnek, a gazdájuk jól megdögönyözi őket vagy a szokott sarokban játszanak a kert végében.Amikor a saját konfortzónájukban vannak, sokkal valószínűbb, hogy igazán elragadó képeket sikerül készíteni róluk, és talán így még a kamerába is bele fognak nézni. Ha egy lusta kutyusod van, akkor a legjellemzőbb kép róla az lenne, ha a kosarában ásítana egy nagyot, de egy játékos cicusról inkább egy szaladgálós, ugrálós fotó lenne az ideális.

Türelem

tippek-kiasallat-fotozashoz-6

Ne siess abban bízva, hogy csak lehasalsz a földre, nagy zársebesség mellett elkezdesz fotózni és már lesz is néhány remek képed. Ez nem így működik. De ha mégis – szerencséd volt. Az a helyzet, hogy az állatok kitűnően megérzik az új helyzetet, dolgokat, embereket – szóval, biztos, ami biztos, legyél türelmes. Egy nyugodt állat (ahogyan egy gyerek is), sokkal fogékonyabb lesz, és sokkal kezesebbnek tűnik majd így a lencsék előtt.

Használd a természetes fényt

tippek-kiasallat-fotozashoz-10

Elsődleges szempont, hogy a rendelkezésedre álló fényt fordítsd előnyödre. Amikor belépsz egy helyiségbe, vagy kifelé tartasz a szabadba, szánj rá egy percet, hogy megfigyeld, hol van a fényforrás, és hogyan lehetne azt a legjobban hasznosítani. Ha bent vagy, keress egy nagyobb világos helyet, mint például egy szokatlanul nagy ablak vagy egy üveges ajtó.

Mit kerülj

tippek-kiasallat-fotozashoz-8

Mindig óvakodj a vaku használatától – ez elég nyilvánvaló: a legtöbb állat megijedhet, és ez egyáltalán nem mutat jól a képeken (legalábbis a gazdinak biztosan nem fog tetszeni). És egy halk rekesz is sokat fog segíteni abban, hogy a lehető legkevésbé ijeszd meg a jószágot.

Kapd el a meglepő pillanatot

tippek-kiasallat-fotozashoz-1

Néha, ha olyankor szólítod meg az állatot, amikor nincs ott a gazdája, olyan meghatározó pillanatnak lehetsz a részese, ami azt fejezi ki, hogy “Mi az? Hozzám beszélsz?”. És ezek a röpke másodpercek olyan kiváló képeket eredményezhetnek, amilyeneket a gazdi is alig vagy egyáltalán nem is ismer, hiszen túl szoros kapcsolatban áll a kedvencével.

Embereket is!

tippek-kiasallat-fotozashoz-3

Legyen benne valaki a képben, akit jól ismer a kedvenc. Ez segít, hogy mindenki megnyugodjon és sokkal természetesebben viselkedjen, ami vitathatatlanul jobb és hitelesebb fotót eredményez – mindegy, hogy őszinte vagy sem.

Legyen rajtra kész a fényképezőgéped

tippek-kiasallat-fotozashoz-5

Akkor egy kis technikai ez-meg-az. Ha egy gyorsan mozgó állatot kell fényképezned, állítsd be ennek megfelelően a gépedet: folyamatos/ burst mód és nagyobb zársebesség (ami gyakran nagyobb ISO-val jár) kitűnő lesz ebben a helyzetben. Ilyenkor a mélységélesség nem olyan lényeges, mint az, hogy mozgás közben tudj a jószágról jó képet készíteni. Ezzel szemben, ha úgy tűnik, inkább egy helyben fog maradni a pajtás, akkor inkább arra koncentrálj, hogyan esik rá a fény, illetve a mélységélességre is (legyen rendesen kinyitva a rekesz – f/2.8-tól f/4-ig).